Megnyílt a Gyermekkultúra Állandó Kiállítás

Kolosai Nedda kiállításmegnyitója 2015. december 9-én az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán

Életünk útjai ezerfelé futnak, és mi rohanunk ezeken az utakon. Mégis összegyűlünk és megállunk, ha valaki vagy valami hív. Ez ünnep.

A Gyermekkultúra Állandó Kiállítás megnyitója fontos pillanat az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának szellemi életében, és az ilyen kicsi, értékes pillanatokból áll össze egy értékes emberi élet.

A kiállítás előzménye volt tavaly, 2014. november 20-21-én a Gyermekkultúra Konferencia és Kiállítás. Egy kedves, inspiráló barátom arra kért, felszólított, számoljam össze annak a rendezvénynek az eseményeit. Megtettem. A konferencia szervezője, titkára voltam, mégis elkerekedtek a szemeim a számlálás után. A 2 napon 13 plenáris előadásnak, 40 szekcióelőadásnak, összesen tehát 53 (!) előadásnak, 41 műhelynek (!), 3 könyvbemutatónak, 1 mesepontnak és 9 kiállításnak adott otthont az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának épülete. Fel kellett jelentkezni az egyes műhelyekre, jelen voltam a feljelentkezéseknél, már akkor elhangzott a kérdés: „Mikor lesz a következő?”

Micsoda? Konferenciára szeretnének jönni a hallgatóink, az érdeklődő szakmabeliek? A Gyermekkultúra Konferencia és Kiállításon szerencsésen találkozott össze a tudást átadni akarók és a tudásra szomjazók csapata. Különlegessége még a konferenciának az is, hogy a 100 évvel ezelőtt, 1914-ben megrendezett Budapesti Gyermekművészeti Kiállításnak volt centenáriumi rendezvénye. Több százan regisztráltak, zsúfolásig teltek a termek a plenáris előadásokon. Az érdeklődő közönség soraiban volt, aki állt.

Az egyetemek, a gyermekkultúrával foglalkozó intézmények és iskolák közötti kapcsolatokat is erősítette, megteremtette a rendezvény. Szorosabbá vált a kapcsolatunk a Kaposvári Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Irodalmi, Kommunikáció és Kulturális Antropológia Tanszékével, a Károli Gáspár Református Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karával, a Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Karával valamint a határon túli partner egyetemek közül a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karával.

Büszkék vagyunk arra is, hogy szakmai, tudományos előadást tartott az ELTE TÓK-on: a Meseközpont Alapítvány, a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Hetedhét Játékmúzeum, a Míves Tojás Gyűjtemény, a Bocskai István Szakképző Iskola, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Zimándy Ignác Általános Iskola, a Móra Könyvkiadó, a Pagony Könyvkiadó, a Kaméleon Könyvközösség Alapítvány és a Hagyományok Háza egy-egy jeles képviselője.

A Gyermekkultúra Konferencián megjelenő szellemi tartalmakból tanulmánykötetet szerkesztünk, amely elektronikus és papírformátumban egyaránt olvasható, tanulmányozható, kézbe vehető lesz. A kötetet egyaránt szánjuk érdeklődő szülőknek, pedagógusoknak és egyetemi szemináriumi órákon feldolgozható értékes, a gyermekkultúra értékeit megmutató tananyagnak.

Figyeltem az idei Prima Primissima Díjak átadását. Lélekemelő volt, igazi boldogság. Embereket láttam, akik valódi tehetséggel, mérhetetlen munkával, alázattal, igényességgel tesznek sokat a kultúráért.

Aki a Gyermekkultúra Állandó Kiállítást megtekinti, a középső képkeretben egy tükörben megpillanthatja önmagát. Határozott célja ennek a kiállításnak annak a felelősségét megmutatni, hogy mi mindannyian, akik belenézünk ebbe a tükörbe, aktívan formáljuk a gyermekkultúrát. Olyan igényesek lesznek a gyerekeink, amilyen igényesnek neveljük őket, amilyen igényesnek neveljük önmagunkat.

Kicsi korom óta befelé mentem. Azt tapasztalom, a kiállítás céljának megfelelve megállásra, szemlélődésre, gondolkodásra inspirálja az előtte elhaladókat, a várakozókat. Fóruma a művészettel történő párbeszédnek.

Szolgálat, felelősség, alázat. Tudatosan választottam ezt a három szót, mielőtt következő gondolataimat elmondom. Érdemes megint elolvasni őket, morzsolgatni, ízlelgetni kicsit a jelentésüket, jelentőségüket. Büszke vagyok arra, amilyen szellemi értékeket behívunk, bevonzunk az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának épületébe. Embereket, szakembereket, akik hitelesek, életpályájukkal bizonyítják elhivatottságukat. Boldogan, örömmel adják át szellemi kincseiket. Legyen, aki látja, legyen, aki felvegye ezeket az értékeket! Ebben a pillanatban is szeretném megköszönni Nekik. Hiszen jelenleg is itt vannak, fizikai valójukban, valamint gyerekek munkáin keresztül megformált gondolataikkal, mondanivalójukkal. Megtisztelte a kiállítás megnyitóját személyes jelenlétével Winkler Márta iskolaalapító, tanító, Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, Györgyi Erzsébet, a Kis Áron Magyar Játék Társaság elnöke, Tészabó Júlia a gyermekkultúra neves kutatója, Kárpáti Andrea, a vizuális kultúra kiváló kutatója. Gyerekek művészi alkotásaival képviseltette magát a megnyitón L. Ritók Nóra (Igazgyönygy Alapítvány), a Para-fitt Egyesület, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola, az ELTE Gyakorló Óvoda, valamint a Váci Waldorf Óvoda és Iskola. Megtisztelő az ügy mellé állásuk, az elkötelezettségük!

Kodály Zoltán mondta azt, hogy az óvodával és annak zenéjével (művészeti nevelésével) foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem ember- és országépítés. Kitágítom ezt a gondolatot. A gyermekkultúrával tudatosan, igényesen és komolyan foglalkozni: ember- és országépítés.

Egy számomra sokat jelentő, magamban sokat ismételt, a Gyermekkultúra Állandó Kiállítás megnyitó pillanatához méltó steineri eszmével zárom ezt a gondolatsort, melyet szintén átformáltam magamban az ismételgetések során. Az ifjúságot nevelni annyi, mint a holnapot a mában, az emberi szellemet az anyagban formálni. („Az ifjúságot nevelni azt jelenti, a holnapot a mában, a szellemet az anyagban, a szellemi létet, a földi létben ápolni.” Rudolf Steiner)

 

Köszönjük szépen Bakos Tamásnak, hogy inspiráló gondolataival megnyitotta a kiállítást, valamint bölcs tanácsaival, türelmes figyelmével hónapokig segítette a kiállítás létrejöttének folyamatát. Köszönjük szépen az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Iskola 2. c osztályos tanulóinak és az őket felkészítő pedagógusoknak, Mihalovics Csillának és Dr. Feketéné Antal Alice-nak a megnyitón előadott kedves népi játékot, mely méltó módon fejezte ki a kiállítás üzenetét. A kiállítás képkereteit a Váci Waldorf Iskolának köszönjük.

Szeretettel ajánlom mindenkinek a kiállítás megtekintését! Örömmel fogadunk minden észrevételt, javaslatot és segítséget a kiállítás anyagának bővítéséhez.

A szerzőről: